Algemeen 

Kan ik ook bij DS Equi-Vet terecht voor andere diensten dan een gebitsbehandeling?

Jazeker! Naast paardentandarts ben ik ook paarden dierenarts. Je kunt bij mij terecht voor een consult voor allerlei zaken zoals vaccinaties, mestonderzoeken, kreupelheid, stofwisselingsproblemen, luchtwegklachten, huidklachten, voedings- en management advies. Ook voor aanvullende diagnostiek zoals bloedonderzoek, swabs etc. kun je bij mij terecht. Bloedonderzoek, swabs en overige monsters worden opgestuurd naar een extern lab. Het duurt dan enkele dagen voordat je de uitslag hebt.  Met betrekking tot spoedgevallen, verwijs ik je naar onderstaande vraag en antwoord.

 

Kan ik ook bellen voor een spoedgeval?

Als dierenarts hoop ik dat jij en je paard nooit te maken krijgen met een spoedgeval. Maar spoedgevallen laten zich helaas niet plannen. Bestaande klanten mogen mij altijd bellen in het geval van een spoedgeval/noodsituatie. Let wel, ik werk alleen en ben ook niet altijd in het land aanwezig. Voor nascholing ben ik geregeld in het buitenland. Daarnaast ben ik ook maar een mens, en ben dus ook wel eens een avondje weg of op vakantie. Als ik er ben, zal ik je uiteraard zsm komen helpen! Maar besef je dus, dat er ook een kans is, dat ik je een keer moet vertellen dat ik niet in de gelegenheid ben om binnen afzienbare tijd bij je zijn. Het is dus verstandig om een back-up plan te hebben.

 

Krijg ik een verslag?

Van ieder consult en gebitsbehandeling maak ik een verslag. Het gebitsformulier krijg je direct na afloop van de behandeling. Wil je hem ook over de mail, geef dit dan even aan. Van overige consulten ontvang je het verslag over de mail.

 

Hoe kan ik betalen?

Je kunt op meerdere manieren de factuur betalen.  In principe dient betaling direct na consult/behandeling te geschieden via een betaalverzoek of contant. In overleg is betaling via factuur binnen 14 dagen ook mogelijk, er wordt dan wel een administratieve toeslag gerekend.  Heel binnenkort zal er ook de mogelijkheid zijn om te kunnen pinnen (incl. contactloos).  Ik ben zelfstandige en heb geen groot financieel vangnet, zoals een keten, achter mij om een heel lange betaaltermijn te kunnen hanteren.

 

Ik heb een logboek over de mail gehad. Wat is dit?

Als je een logboek hebt ontvangen, dan is er medicatie aan je paard toegediend of afgegeven zodat je deze zelf kunt toedienen. Wettelijk gezien vallen paarden onder de voedselproducerende dieren en daarmee hebben dierenartsen zich te houden aan bepaalde regelgeving, waaronder het sturen van een logboek. Het logboek bevat informatie over welke medicatie je paard heeft gekregen en wat de wettelijke wachttermijn voor deze medicatie is. Het logboek dient bij je paspoort te worden bewaard. Niet alle medicatie is toegestaan voor voedselproducerende dieren. Indien dit soort medicatie wordt gebruikt/nodig is voor je paard, wordt je paard uitgesloten van humane consumptie. Je paspoort bevat hiervoor een speciale pagina die dan moet worden ondertekend door je dierenarts. Indien je paard is uitgesloten, hoef je geen logboek bij het paspoort te bewaren.

 

Waarom kan ik niet gewoon medicatie krijgen, ik weet wat mijn dier heeft.

Als dierenarts moeten wij ons aan wettelijke regelgeving houden omtrent het uitschrijven en afgeven van medicatie. Wettelijk gezien mag medicatie alleen worden uitgereikt na een consult.  Daarnaast mag bepaalde medicatie ook alleen worden toegediend door een dierenarts, denk hierbij aan medicatie welke via injectie wordt gegeven. Overige medicatie wordt uitgereikt aan jouw als eigenaar, zodat je deze zelf kunt toedienen aan je paard bijv. via de mond of het voer.  In sommige gevallen heb je langere tijd medicatie nodig voor je paard. In het geval van chronische middelen, zoals byemite bij paarden met veel sokken, mag maximaal tot 1 jaar na uitschrijven de medicatie worden geleverd. Indien het langer dan 1 jaar geleden is, dient uw dier opnieuw te worden aangeboden voor een consult.  

Meer informatie over de kanalisatie van diergeneesmiddelen vindt je hier https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/bd-afleverstatus

 

Ik heb medicatie over, kan ik deze retouren? 

Wettelijk gezien zijn (dier)geneesmiddelen) uitgesloten van het retourrecht, ook al is de verpakking onaangebroken. Dit omdat zodra de medicatie is verkocht, de (dieren)arts of apotheek geen controle meer heeft over de bewaarcondities. Nu mag u overgebleven medicatie niet zomaar bij het gewone afval weggooien. U kunt de medicatie bij mij inleveren of bij uw gemeente bij het klein chemisch afval. 

Paardentandarts/gebitsbehandeling

Hoe lang duurt een gebitsbehandeling?

Gemiddeld neem ik een uur voor een gebitsbehandeling per paard. Dit is van begin tot eind en inclusief invullen van het verslag na afloop.

 

Is sedatie echt nodig voor een gebitsbehandeling?

Ja, voor een goede gebitsinspectie en gebitsbehandeling dient je paard gesedeerd te zijn. Een essentieel onderdeel van de gebitsbehandeling, is de inspectie (voor- en achteraf) met gesloten mond. Waarbij ik zowel links als rechts de kiezen langzaam over elkaar heen beweeg en tegelijkertijd kijk en voel naar de beet van de gehele kiezen rij terwijl de wang opzij gehouden wordt. Als wij als mens bij de tandarts zijn, kan de tandarts ons vragen ons mond open te doen, een keer te sluiten, knarsen etc. We kunnen echter niet verwachten van een paard dat hij/zij zijn mond opent en sluit op commando en ook nog eens toe laat, dat ik met gesloten mond, waarbij de wang opzij wordt gehouden,  de kiezen rij langzaam over elkaar heen beweeg om te kunnen voelen en kijken. Waar wij mensen dus met elkaar kunnen communiceren over wat er komen gaat, bijvoorbeeld dat er iets kan trillen of vreemd kan voelen/smaken, moet een paard het allemaal maar over zich heen laten komen. Sedatie zorgt ervoor dat het paard met zo min mogelijk stress de behandeling ondergaat. Sedatie betekend zeker niet dat je alles maar kunt doen! Ook bij gesedeerde paarden is het van belang om rustig te werk te gaan en signalen van ongemak of spanning goed in de gaten te houden. Zo kan ik mij aanpassen door bijvoorbeeld af en toe de pauze in te lassen voor het paard, waarbij de mond weer even dicht kan, niet te lang op één plek werken, of pijnstilling toedienen om zo stress zo veel mogelijk te beperken.   Daarnaast is hebben paarden een lange kiezen rij, om echt goed in de mond te kunnen kijken, met onder andere een spiegel, is het nodig om een mondsperder in te doen. Ook al is je paard nog zo braaf, het blijft een vluchtdier. Stel je paard schrikt en raakt in paniek met de sperder nog in zijn mond, dan ontstaat een levensgevaarlijke situatie voor zowel paard als de tandarts welke voor het paard zit. Kortom, sedatie is essentieel om de gebitsbehandeling zo stress vrij, efficiënt en veilig mogelijk voor paard en tandarts te laten verlopen.

 

Mijn paard reageert niet fijn op bepaalde medicatie/sedatie

Ieder paard is uniek. Als dierenarts heb ik diverse soorten sedatie en medicatie bij me waardoor ik een persoonlijk sedatie/medicatie plan kan toepassen op jouw paard. 

 

Mijn paard heeft prikangst, wat nu?

Laat ik beginnen met te zeggen dat als een paard prinkangst heeft, maar geen ernstige klachten heeft, ik het ‘t niet waard vindt om kosten wat het kost en mogelijk met zeer veel spanning, een paard te sederen voor een routine behandeling. Dit creëert alleen maar meer angst! In het geval van een spoedgeval zoals koliek, wond of slokdarm verstopping, kan het voorkomen dat je niet anders kan en een keer moet doorzetten in het belang van de gezondheid van het paard, ook al vindt het paard heel eng. Maar een routine gebitsbehandeling is niet zo’n situatie! Voor paarden met prinkangst is het super belangrijk om een goede ervaring te hebben met zo min mogelijk stress van zowel het prikken als de gebitsbehandeling zelf. Heeft je paard prikangst, neem dan gerust contact op om samen een plan van aanpak te maken om zo de gebitsbehandeling tot een goede ervaring te maken.

 

Mijn wordt verdacht van EOTRH, kan ik bij DS Equi-Vet terecht?

De diagnose van EOTRH wordt gesteld op basis van klinisch beeld en röntgen foto’s. Op dit moment beschik ik zelf nog niet over een mobiele röntgenbuis. Maar ik heb veel connecties en ik kan helpen om bijv. een röntgenfoto op locatie te organiseren.

 

Mijn paard heeft EORTH, is extractie op locatie mogelijk?

Ja, in veel gevallen is extractie van de snijtanden ten gevolgen van EOTRH op locatie mogelijk. Het voordeel van extractie op locatie is dat je paard in zijn eigen vertrouwende omgeving blijft. Dit kan enorm helpen bij paarden welke niet of slecht te laden zijn of veel stress ervaren op vreemde locaties. Heb je een paard waar één of meerdere snijtanden verwijderd moeten worden, neem dan contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.

 

Er moet een kies worden getrokken bij mijn paard, is dit op locatie mogelijk?

Dit is afhankelijk van veel factoren. Onder andere van de leeftijd van het paard, het karakter, de kies zelf en de omstandigheden thuis. Mocht het zo zijn dat ik tijdens een consult denk dat er een kies getrokken moet worden, dan zal ik de verschillende opties met je bespreken.  Samen maken we een plan van aanpak welke waarbij het belang van je paard en jouw voorop staan.